Beslenme

"Ceviz" Besin profili eşsiz bir tam gıda.

Cevizi yemeklere ve atıştırmalıklara katmak, yeterli protein alımını sağlamanın basit, lezzetli ve kolay bir yoludur. Yaklaşık 30 gram ceviz dört gram protein, iki gram da lif sağlar. Yalnızca bitkisel gıdalarda bulunan lif tok tutar, kilo yönetimini destekler ve kolesterolün düşürülmesine ve kandaki glikoz değerlerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Ceviz birçok diğer vitamin ve mineral için de önemli bir kaynaktır. Cevizde yüksek miktarda magnezyum (Günlük Değerin %11’i) ve fosfor (Günlük Değerin %10'u) bulunur. Bu iki mineral, enerji metabolizması ve kemik sağlığı için önemlidir ve kalp ritminin düzenlenmesine yardımcı olur . Ayrıca, ceviz doğal olarak glutensiz, tuzsuz ve kolesterolsüzdür.

Cevizde bulunan besin maddeleri düşünülürse, yaklaşık 30 gram veya bir avuç dolusu ceviz genel besin düzeninizi geliştirmek için size çok kolay bir yol sunar. Cevizin besin değeri, tüketim kolaylığı, tadı ve kullanım çeşitliliği, bu gıdayı ideal bir yemek içeriği ve atıştırmalık haline getirir.

Omega 3

Text Box: 2,5 g ALAText Box: Omega-3’ler açısından Çok Zengin olan TEK Yemiş Alfa-Linolenik Asit (ALA) Text Box: Badem       Fıstık      Antep F.   Pekan C.  Ceviz     g

Alfa-Linolenik Asit (Omega-3)

Ceviz, yemişler arasında en yüksek ALA miktarıyla eşsiz bir konumdadır.

Vücudun ihtiyaç duyduğu bitki temelli bir omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içeriği en yüksek olan ceviz, eşsiz bir konuma sahiptir.  Omega-3 açısından en iyi bitkisel gıda kaynağı olan cevizin 28 gramında, 2,5 gram ALA bulunur. Giderek artan bilimsel kanıtlar, ALA/omega-3'lerin bedenlerimiz için sağlayabileceği çeşitli faydaları ortaya çıkarmaya başlamıştır. Çoğu yemişte tekli doymamış yağlar bulunurken, yalnızca ceviz birincil olarak çoklu doymamış yağlardan oluşur (18 gram toplam yağda 13 gram). Beslenme kılavuzu, bireylerin toplam yağ alımını kalorilerin %20 ila 35'i düzeyinde tutmasını ve yağların çoğunun çoklu doymuş ve tekli doymuş yağ asitlerinden karşılanmasını tavsiye etmektedir.

Antioksidanlar

Cevizde birçok antioksidan bulunur. Kanıta dayalı bir derlemeye göre, antioksidanlar sağlıklı yaşlanmayı olumsuz etkilediği bilinen serbest radikalleri kontrol altına alarak, bireylerin kalp-damar, nöroloji ve kanser hastalıkları dâhil olmak üzere yaşlanmaya bağlı bazı kronik hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olabilmektedir.  

Protein, Lif, Magnezyum ve Fosfor:

Ceviz, bireylerin sağlıklı bir beslenme düzeni için önem taşıyan bu önemli bileşenleri almasına yardımcı olabilmektedir.

Antioksidanlara ve esas ALA/omega-3 yağ asitlerine ek olarak, 28 g ceviz kolayca erişilebilen bir protein (4 gram) ve lif (2 gram) kaynağıdır.  Çoğu insan, sağlıklı bağırsak işlevini teşvik eden ve – sağlıklı kilonun korunmasında kilit bir bileşen olan – tokluğun sağlanmasını destekleyen besinsel lifi yeterince tüketmez.  Ceviz magnezyum (44 mg/oz) ve fosfor (98 mg/oz) açısından da zengin bir kaynaktır – bu iki mineral, bedensel süreçlerde görev alan ve ideal sağlık ve esenlik için gerekli olan önemli bileşenlerdir.

28 g cevizdeki besin maddeleri

28 gram ceviz, ideal sağlık için önemli besin maddeleri içeren bir güç kaynağıdır.

Çiğ California Cevizi (İngiliz cevizi)

Beslenme Özellikleri
   Porsiyon: 28 gram
   ¼ bardak kabuklu yarım veya parça
   12-14 yarım

Porsiyon Başına Miktar

Kalori
   Yağdan gelen Kalori

190
160

Günlük Değerin %’si

Toplam Yağ

18 g

%28

Doymuş Yağ
Trans Yağ
Tekli Doymuş Yağ
Çoklu Doymuş Yağ
Omega-3 Yağ Asitleri
   Alfa-Linolenik Asit

1,5 g
0 g
2,5 g
13 g

2,5 g

%8

Kolestrol

0 mg

%0

Sodyum

1 mg

%0

Potasyum

125 mg

%4

Toplam Karbonhidrat

4 g

%1

Besinsel Lif
Şeker

2 g
<1 g

%1
%8

Protein

4 g

%9

A Vitamini
Kalsiyum
Bakır
Fosfor

%0
%2
%25
%10

*
*
*

C Vitamini
Demir
Magnezyum

%0
%4
%10

g = gram I mg = miligram

Yüzdelik Günlük Değerler (GD) 2000 kalorilik beslenme düzenine dayanmaktadır.
Günlük değerleriniz kalori ihtiyaçlarınıza bağlı olarak daha yüksek veya düşük olabilir.
USDA Standart Referans Ulusal Besin Maddeleri Veritabanı, 26. Baskı, 2013


i - http://www.nal.usda.gov/fnic/DRI/DRI_Energy/energy_full_report.pdf

ii - 2010 Dietary Guidelines

iii -http://fnic.nal.usda.gov/dietary-guidance/dri-reports/calcium-phosphorus-magnesium-vitamin-d-and-fluoride#overlay-context=dietary-guidance/dietary-reference-intakes/dri-reports

Web Tasarım Sercotec