Etkinlikler

Apr 10, 2016

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger: “Ceviz, Spor Yapanların Vazgeçilmezi”


California Ceviz Komisyonu tarafından 9 – 10 Nisan tarihlerinde, yeme-içme, lifestyle ve spor bloggerlarının katılım gösterdiği Bukla Tur iş birliği ile spor yapanlar için cevizin faydalarının konuşulduğu İğneada Longoz Ormanı yürüyüşü gerçekleştirildi.
İlk gün 7, ikinci gün 9 km’lik yürüyüş yapılan etkinlikte konuşma yapan Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger cevizin tüm yemişler arasında en yüksek Omega 3 ve polifenol içeriğine sahip olduğunu belirtti. Cevizin spor yapanlar için faydalarının altını çizen Özger; “Ceviz protein ve sağlıklı yağların doğal bir kombinasyonudur. Sindirimi kolaydır, karbonhidratlarla birleşerek kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve ayrıca karbonhidratın daha uzun süre kullanılmasında etkisi vardır. Kilo kontrolünde de etkili olan ceviz arginin için vücuda kaynak sağlar; nitrik oksite dönüştürülür. Nitrik oksit de tüm kaslara giden kan damarlarını genişleterek kan akışını arttırır. Bu nedenle ceviz, spor yapanların sağlığını korumada olmazsa olmaz bir besindir” dedi. Spor Yapanlar İçin 10 Süper Besin Bulanık Dere ve Longozu, Hamam Gölü ve Longozu, Şahin Dere ve Longozu gibi farklı yerlerin ziyaret edildiği etkinlikte Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger ayrıca, spor yapanlar için faydalı besinleri de şöyle sıraladı; Ceviz: Ceviz polifenol (çok güçlü antioksidan) ve Omega 3 içeriğiyle, kalp hastalıkları ve kanserden korumada ve kilo kontrolünde etkili, düzenli tüketildiğinde ise iltihaplanma önlemeye yardımcıdır. Kinoa: Tahıl grubunda yer alan süper besin kinoa, diğer tahıllara göre neredeyse 2 kat fazla protein içerir (fincan başına 8 gram). Yağsız kas yapımı ve dayanıklılık egzersizleri için vücuda gerekli olan 9 temel aminoasidi içerir ve iyi bir lif ve karbonhidrat kaynağıdır. Mor Renkli Besinler: Böğürtlen, patlıcan, kırmızı pancar ve yabanmersini gibi mor renkli besinler, yorucu fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkan serbest radikallerden korunmayı sağlar. Muz: Kolay sindirilen şeker ve doğal elektrolitlerin kaynağıdır. Potasyum deposu olarak kas kramplarını ve spazmları önler, vücut sıvılarını düzenler. Fiziksel aktivite sırasında oluşan ter ile kaybedilen potasyumu mümkün olduğunca çabuk geri koyabilmek önemli olduğundan sporcular için kurtarıcı bir besindir. Yeşil Renkli Besinler: Marul, roka, avakado, yeşil üzüm ve yeşil erik gibi yeşil renkli besinler, C vitamini ve mineraller açısından son derece önemlidir. Kırmızı Renkli Besinler: Domates, karpuz, çilek, greyfurt ve nar gibi kırmızı renkli besinler güçlü antioksidan likopen içerirler. Sarı Renkli Besinler: Havuç, şeftali, kayısı, bal kabağı ve hurma gibi sarı renkli besinler, bağışıklık sistemini güçlendirmek için yüksek beta karoten içeriği ile dikkat çekerler. Kuru Baklagiller: Soya fasulyesi (tofu), barbunya, mercimek, nohut, kuru fasulye ve bezelye gibi çeşitleri ile kuru baklagiller, uzun süre tok kalmayı sağlayan önemli birer lif kaynağıdır. Makarna: Aktivite durumunda, sporcu beslenmesinde önemli bir bileşen olan karbonhidratlardan, yüksek lif içeren tam tahıllı olanlar tercih edilmelidir. Süt: Dayanıklılık egzersizleri sonrası tüketilen içeceklerin amacı, terleme sonrası oluşan aşırı sıvı kaybı için rehidrasyonu sağlamaktır. Bu nedenle egzersiz sonrası, kurtarma ve iyileştirme için basit karbonhidratla birlikte protein alınmalıdır.