Çorbalar

Cevizli Ispanak Çorbası

Cevizli Ispanak Çorbası

Malzemeler

  • 1 bardak ince doğranmış California cevizi
  • 1¼ bardak tam buğday arpa şehriye
  • Ayrı tutulmak üzere 1 çay kaşığı artı 2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı ve çeşni için az miktarda zeytinyağı
  • 1 büyük beyaz soğan, doğranmış
  • Bölünmüş ½ çay kaşığı tuz artı bir çimdik tuz
  • Sert kökleri kesilmiş 250 gr ıspanak
  • 1 orta boy patates
  • 5 bardak sebze suyu, marketten alınabilir veya evde yapılabilir
  • 2 bardak su
  • 2 çorba kaşığı ince doğranmış sarımsak
  • ½ çay kaşığı öğütülmüş kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı taze limon suyu ve tercihe göre çeşni için az limon suyu
  • Tat vermek için taze çekilmiş biber
  • 1 bardak küp küp doğranmış taze domates

Tarif

  • Arpa şehriyeyi kaynamış su dolu bir tavada yumuşamaya yaklaşana kadar 8 ila 9 dakika pişirin.  Süzün ve soğuk suyla soğutun. Tencereye alın ve 1 çay kaşığı yağ ile karıştırın; kenara alın.
  • 1 çorba kaşığı yağı orta büyüklükte bir tavada yüksek ateşte ısıtın. Soğanı ve ¼ çay kaşığı tuzu ekleyin; orta ateşe alın, kapağını kapatın ve sık sık karıştırarak ve karıştırma sonrasında kapağı tekrar kapatarak soğan şeffaflaşana ve pembeleşene kadar 10 ila 15 dakika pişirin.
  • Bu arada, ıspanağı kalın doğrayın.  Patatesi soyun ve küp küp doğrayın. Patatesi, sotelenmiş soğanı, ¼ çay kaşığı tuz, sebze suyu ve normal suyu bir çorba tenceresinde karıştırın. (Soğan tenceresini sonra kullanmak üzere kenara alın.) Yüksek ateşte kaynatın. Ateşi kısarak 12 dakika yavaş yavaş pişirin. Ispanağı ekleyip kapağını kapatın, göz göz olana kadar bekleyin ve 3 dakika yavaş yavaş pişirin.
  • Bu sırada, geri kalan 1 çorba kaşığı yağı soğan tenceresinde orta ateşte ısıtın. Sarımsak ekleyin ve 45 dakika pişirin. Cevizleri ekleyin ve yanmayı eklemek için karıştırarak ve göz kulak olarak 3 dakika kadar pişirin.  öğütülmüş kırmızı biberi karıştırın; 2 dakika daha karıştırarak pişirin. Ocaktan alın.
  • Çorbaya önce pişmiş arpa şehriyeyi, ardından ise cevizi ekleyin. Limon suyu ve biberle çeşnilendirin.  Tadına bakın ve gerekirse daha fazla limon suyu, tuz ve/veya biber ekleyin. Çorbayı yeniden göz göz olana kadar pişirin. Domatesleri geri kalan bir çimdik tuzla birlikte küçük bir kapta karıştırın. Her bir çorba kâsesini bir kaşık domates karışımı ve az zeytinyağıyla süsleyin.